Milyen szempontok alapján osztályozhatjuk a búzát?

őszi búza

A búzát sokféle szempont alapján osztályozhatjuk. Ám fajta tekintetében két féléről beszélhetünk: a közönséges, valamint a durum búzáról. Ezek napjainkra teljesen uralják a termőföldeket, és évente több tíz millió tonnát termelnek mindegyikből külön-külön. Ahhoz, hogy megfelelően termeszthessük ezt a növényt, mint mindennél, tisztában kell lenni az alapokkal, hogy bő termést hozzon. Lássuk hát először is, hogy milyen szempontok alapján osztályozhatjuk a búzát!

Vetésidő és szemkeménység alapján

A vetésidő ismerete különösen fontos  annak érdekében, hogy szép és egészséges legyen az őszi búza: https://www.isterra-seeds.com/oszi-buza. Jellemzően októberben vetik és jövő év júliusában aratják. Az őszi búzának át kell esnie egy előcsíráztatási, vagyis hideg időszakon, azért, hogy megfelelően virágozhasson.

A tavaszi búza viszont nem igényel előcsíráztatást, más szóval alacsony hőmérsékletet ahhoz, hogy jól virágozzon. Ennek értelmében ezt a fajtát márciusban szokták vetni, és majd júliusban aratják le. Körülbelül 4-6 hónap a termesztési ideje, a szükséges hőmérsékleti tartománya a virágzáshoz 7 és 18 fok között ideális.

Szemkeménység alapján megkülönböztetünk kemény-, puha- és durum búzát. Az első egy magas fehérjetartalommal rendelkező növény, általában kenyérlisztet szokás belőle készíteni. Az őrlési folyamatok alatt nem törnek össze a keményítőtartalmuk miatt. A puha búzának a magbele lágy, és a szemek összetörnek őrlés során. Bagettekhez, kekszekhez és liszthez ideális. A durum egy kemény és sötét árnyalatú búza, amelyet kenyérhez és tésztához szoktak használni. Gluténben gazdag növényről van szó.

Minőség alapján

A szemminőség osztályzásánál négy csoportot különítünk el. Az első változatba tartoznak azok  a búzák, amelyek egyenletes őrlési és sütési teljesítményt produkálnak. A második csoport már nem megfelelő minden őrleményhez, ezért – bár lehetne – különlegesebb lisztek készítésére alkalmasak inkább. A harmadik csoportba a kekszekhez,  sütikhez ideális változatok tartoznak,  amelyek lágyabbak, mint a többi búza. A negyedik csoportba sorolt növényeket takarmányként használják.

Amennyiben úgy döntünk, hogy érdekel minket a gazdaélet, előtte alaposan járjunk és kérdezzünk utána. Ha egy is kimarad a kötelező lépések közül, azt a termés szenvedi meg utóbb. A kellő információk birtokában nagyobb esélyünk van arra, hogy eredményesek leszünk a mezőgazdaság területén.