A cukorbetegek számára az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő étkezés kialakítása és ennek betartása. Sajnos sok diabéteszes küzd azzal a problémával, hogy a napi szénhidrátadaghoz nem tudják kiszámítani a kellő inzulinmennyiséget. Ezt a problémát hivatott megoldani a diétás étrend, melyet a páciens testi adottságai, neme, a cukorbetegség típusa és a fizikai aktivitás alapján számolnak ki a dietetikusok. Az étrendben minden nagyon szigorúan szerepel: a kalóriákat egyesével megszámolva olyan étrendet kell összeállítani, mellyel megvalósítható a kiegyensúlyozott vércukorszint. A cukorbetegek diétája mintaétrend formájában tehát nagyban hozzájárul ahhoz, hogy túl magas és túl alacsony vércukorszint se alakulhasson ki.
Mik azok a fő pontok, amiket be kell tartani egy diabéteszesnek?
- napi ötszöri, kisebb étkezés javasolt
- nem szabad reggeli túl sok szénhidrátot fogyasztani, mert az szélsőséges esetben drasztikusan is megemelheti a vércukorszintet
- minden étkezésnek tartalmaznia kell minőségi szénhidrátokat
- kerülni kell a maláta- és répacukrot, a belőlük készült ételeket és italokat
- a húsok közül a fehér húsokat kell előnyben részesíteni: szárnyasokat és halat
- egyes gyümölcsöket kerülni kell, például a dinnyeféléket, déli gyümölcsöket, mert ezek túl sok glükózt tartalmaznak
Ezen kívül arra is figyelni kell, főleg a 2-es típusú diabéteszeseknek, hogy a testmozgással is szabályozható az anyagcsere gyorsasága és általánosságban javítható az életvitel színvonala.